Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto kruche z marmoladą i budyniem

Ciasto kruche z marmoladą i budyniem

W tym wpisie zaprezentuję Wam jeden z moich ulubionych wypieków, ciasto kruche z marmoladą i budyniem. Idealny dodatek do popołudniowej kawy czy ulubionej herbaty. Doskonałe także na rodzinne spotkania czy słodkie zachcianki. 

Przepis na kruche ciasto z marmoladą jest bardzo łatwy, a samo ciasto smakuje naprawdę świetnie. Koniecznie wypróbujcie przepis!

CIASTO KRUCHE Z MARMOLADĄ I BUDYNIEM – PRZEPIS

Składniki

CIASTO

  • 500 g mąki pszennej 
  • pół szklanki cukru pudru 
  • 2 jaja
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1 łyżka smalcu  
  • 1 łyżka cukru wanilinowego 

DODATKOWO

  • 2 budynie waniliowe bez cukru  2×40 g 
  • 4 łyżki cukru 
  • 700 ml mleka 
  • 250 g marmolady o ulubionym smaku

Wykonanie

  • Zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Każdą owinąć folią i wstawić do lodówki na ok. godzinę.
  • Budyń przygotować zgodnie z instrukcją, jednak dodając mleko w ilości podanej w podanej w przepisie.
  • Jedną z części ciasta wyłożyć, na dno blachy (wymiar 23×23). Na cieście rozsmarować 1/2 marmolady. Na marmoladzie rozsmarować delikatnie pół lekko ciepłego budyniu.
  • Kolejną kulkę ciasta umieścić na papierze do pieczenia. Przykryć kolejnym kawałkiem papieru. Rozwałkować wałkiem na wymiar i kształt blaszki. Umieścić w blaszce na budyniu.
  • Na cieście rozsmarować pozostałą marmoladę i budyń.
  • Ostatnią część ciasta zetrzeć na tarce.
  • Piec 50 minut w 180 stopniach.
Kruche ciasto z marmoladą i budyniem
Kruche ciasto z marmoladą i budyniem przepis
Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.