Proste i smaczne przepisy!

Wypieki

Domowy chleb ze szpinakiem

Domowy chleb ze szpinakiem

Zapraszam na przepis na pyszne domowe pieczywo. Swój piękny zielony kolor zawdzięcza świeżemu szpinakowi, którego w ogóle nie czuć w chlebie.

Domowy chleb ze szpinakiem jest miękki w środku, a chrupiący na zewnątrz. Poza tym bardzo szybko się go robi, ponieważ do jego przygotowania nie potrzebujemy drożdży, a tym samym nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie. Polecam wypróbować jako odmianę dla tradycyjnego pieczywa.

CHLEB ZE SZPINAKIEM PRZEPIS

Składniki

  • mąka pszenna – 350 g
  • świeży szpinak – 150 g
  • mleko – 180 ml
  • cukier – 1 łyżka
  • ocet – 1 łyżka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
  • cukier – 1 łyżeczka

Przygotowanie

1. Do miski wrzucić szpinak, dodać mleko, cukier, ocet i sól. Całość zblendować na papkę.

2. Następnie do powstałej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość dokładnie wymieszać do połączenia za pomocą drewnianej łyżki.

3. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 20×10 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec przez 35 minut do tzw. suchego patyczka.

chleb ze świeżym szpinakiem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

pięć × 1 =