Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne Przekąski

Drobiowe kotleciki Szu Szu

drobiowe kotleciki Szu Szu

Drobiowe kotleciki szu szu to nic innego jak nieduże kąski z kurczaka smażone w pysznej i aromatycznej marynacie. Idealne na danie obiadowe, które można podać z ziemniakami, frytkami lub jako samodzielna przekąska z ulubionym sosem.

Kotleciki szu szu z tego przepisu są bardzo soczyste i mięciutkie. Na pewno posmakują całej rodzinie. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na kotleciki szu szu, czyli niezwykle smaczne, soczyste i aromatyczne kawałki kurczaka.

DROBIOWE KOTLECIKI SZU SZU – PRZEPIS

Składniki

  • filet z kurczaka – 500 g
  • żółtka jajek – 2 szt.
  • gęsty jogurt naturalny – 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana – 3 łyżki
  • oliwa – 1 łyżka
  • papryka słodka – 1 łyżeczka
  • czosnek – 2 ząbki
  • sól – 1 łyżeczka
  • pieprz – 1/2 łyżeczki
  • olej do smażenia

Przygotowanie

1. Fileta z kurczaka umyć i oczyścić. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa.

2. W misce umieścić jogurt, żółtka, mąkę ziemniaczaną, olej, paprykę słodką, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać do połączenia składników.

3. W przygotowanej marynacie obtoczyć kotleciki.

4. Następnie smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, do zarumienienia.

5. Podawać z ulubionymi dodatkami.


Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *