Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Seromakowiec

Seromakowiec to ciasto, które łączy w sobie dwa bardzo popularne wypieki, sernik oraz makowiec. Stąd właśnie wywodzi się jego nazwa – seromakowiec. Przygotowany jest na kruchym spodzie, kolejna warstwa to mak z dodatkiem rodzynek a następna to ser. Całość zapieczone ze sobą w piekarniku smakuje naprawdę obłędnie.

Domowy seromakowiec to obowiązkowy wypiek świąteczny. Nie oznacza to jednak, że nie możemy go przygotować na inną okazję, lub kiedy najdzie nas na niego ochota. Wbrew pozorom jest bardzo łatwy do zrobienia. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!

SEROMAKOWIEC – PRZEPIS

Składniki

MASA SEROWA

  • 1 kg sera twarogowego (np. President)
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 100 g masła
  • 250 g cukru
  • 6 jajek
  • 60 g budyniu śmietankowego

MASA MAKOWA

  • 450 g zmielonego maku
  • 70 g masła
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 60 g rodzynek
  • kilka kropel aromatu migdałowego

KRUCHE CIASTO

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 5 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

KRUCHE CIASTO

  • Na stolnicę wykładamy przesianą mąkę, dodajemy jajko, proszek do pieczenia, masło oraz cukier puder. Całość zagniatamy na ciasto. Rozwałkowujemy na kształt formy (24x35cm) i wykładamy nim blaszkę.

MASA MAKOWA

  • Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio szklista, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Pod koniec dodajemy mak, wlewamy roztopione masło, oraz aromat migdałowy. Całość dokładnie mieszamy.
  • Masę makową wykładamy na kruche ciasto.

MASA SEROWA

  • Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • W osobnej misce ubieramy masło z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników. Kolejno dodajemy twaróg, ser, proszek budyniowy, mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
  • Masę serową wykładamy na masę makową.
  • Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 × dwa =