Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Sernik pistacjowy

przepis na sernik pistacjowy

W dzisiejszym wpisie znajdziecie przepis na sernik pistacjowy, który zachwyci każdego miłośnika kremowych wypieków! To wyjątkowo aksamitny i delikatny sernik z polewą pistacjową o delikatnej konsystencji i rewelacyjnym smaku. Idealny na święta, rodzinne uroczystości czy jako elegancki deser do kawy.

Przepis na sernik pistacjowy jest prosty i sprawdzony, do jego przygotowania wystarczy kilka składników, które zakupicie w każdym sklepie. Całość dopełnia spód z pokruszonych ciasteczek zbożowych oraz dekoracja z pistacji.

Jeśli szukacie przepisu na sernik, który wygląda i smakuje luksusowo, ten kremowy sernik pistacjowy będzie strzałem w dziesiątkę. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA SERNIK PISTACJOWY

Składniki

Ciasteczkowy spód

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 100 g masła


Masa serowa

  • 6 jajek
  • 750 g twarogu w kostce
  • 500 g sera z wiaderka
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 40 g mąki pszennej


Polewa pistacjowa

  • 100 g białej czekolady
  • 100 g kremu pistacjowego
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • 2 garści posiekanych pistacji

Wykonanie

  1. Ciasteczka owsiane zblendować na piasek. Masło roztopić, dodać do ciasteczek i wymieszać. Blaszkę 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przełożyć do niej ciasteczka i rozprowadzić je po całym spodzie, mocno ugniatając. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  2. Jajka przełożyć do miski, dodać cukier oraz wanilinowy. Ubijać na wysokich obrotach miksera na puszystą masę. 
  3. Ser w kostce zblendować blenderem na gładko. Dodać do niego ser z wiaderka, budyń oraz mąkę. Całość zmiksować na małych obrotach do połączenia składników.
  4. Do ubitych jajek stopniowo dodawać masę serową, miksując na małych obrotach. Na samym końcu masę przemieszać drewnianą łyżką i przełożyć do blaszki.
  5. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez 20 minut. Po czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez 60 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, chwilę odczekać, następnie delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego przestygnięcia.
  6. Polewa: W kąpieli wodnej połączyć ze sobą śmietankę kremówkę, czekoladę i krem pistacjowy. Przygotowaną polewę wyłożyć na przestygnięty sernik i posypać posiekanymi pistacjami.
sernik z pistacjami
pistacjowy sernik przepis
sernik z polewą pistacjową
sernik na ciasteczkowym spodzie

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 238

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jeden × trzy =