W dzisiejszym wpisie znajdziecie przepis na sernik pistacjowy, który zachwyci każdego miłośnika kremowych wypieków! To wyjątkowo aksamitny i delikatny sernik z polewą pistacjową o delikatnej konsystencji i rewelacyjnym smaku. Idealny na święta, rodzinne uroczystości czy jako elegancki deser do kawy.
Przepis na sernik pistacjowy jest prosty i sprawdzony, do jego przygotowania wystarczy kilka składników, które zakupicie w każdym sklepie. Całość dopełnia spód z pokruszonych ciasteczek zbożowych oraz dekoracja z pistacji.
Jeśli szukacie przepisu na sernik, który wygląda i smakuje luksusowo, ten kremowy sernik pistacjowy będzie strzałem w dziesiątkę. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA SERNIK PISTACJOWY
Składniki
Ciasteczkowy spód
- 200 g ciasteczek owsianych
- 100 g masła
Masa serowa
- 6 jajek
- 750 g twarogu w kostce
- 500 g sera z wiaderka
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 budyń waniliowy
- 40 g mąki pszennej
Polewa pistacjowa
- 100 g białej czekolady
- 100 g kremu pistacjowego
- 80 ml śmietanki kremówki
- 2 garści posiekanych pistacji
Wykonanie
- Ciasteczka owsiane zblendować na piasek. Masło roztopić, dodać do ciasteczek i wymieszać. Blaszkę 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przełożyć do niej ciasteczka i rozprowadzić je po całym spodzie, mocno ugniatając. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Jajka przełożyć do miski, dodać cukier oraz wanilinowy. Ubijać na wysokich obrotach miksera na puszystą masę.
- Ser w kostce zblendować blenderem na gładko. Dodać do niego ser z wiaderka, budyń oraz mąkę. Całość zmiksować na małych obrotach do połączenia składników.
- Do ubitych jajek stopniowo dodawać masę serową, miksując na małych obrotach. Na samym końcu masę przemieszać drewnianą łyżką i przełożyć do blaszki.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez 20 minut. Po czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez 60 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, chwilę odczekać, następnie delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego przestygnięcia.
- Polewa: W kąpieli wodnej połączyć ze sobą śmietankę kremówkę, czekoladę i krem pistacjowy. Przygotowaną polewę wyłożyć na przestygnięty sernik i posypać posiekanymi pistacjami.




