Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Sernik z bakaliami

Sernik z bakaliami

Sernik to jedno z tych ciast, które nigdy się nie znudzą. Uwielbiamy go za jego kremową konsystencję, delikatność i bogaty smak. Dziś mam dla was przepis na pyszny sernik z bakaliami, który doskonale sprawdzi się na święta i inne wyjątkowe okazje.

Sernik z bakaliami to ciasto, które z pewnością zachwyci gości i rodzinę. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Dodatek bakalii dodaje mu koloru, tekstury i wyjątkowego smaku. Każdy kęs to połączenie kremowej konsystencji i chrupiących dodatków.

Jeśli tak jak ja uwielbiacie serniki, to koniecznie przygotujcie ten pyszny i kremowy sernik z polewą czekoladową i bakaliami. Na pewno zasmakuje każdemu!

SERNIK Z BAKALIAMI PRZEPIS

Składniki

Ciasto kruche

  • 200 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 140 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 0,5 kg twarogu w kostce
  • 0,5 kg serka z wiaderka
  • 5 jajek
  • 160 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 40 g mąki pszennej

Polewa

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
  • mieszanka bakaliowa

Przygotowanie

CIASTO KRUCHE

  • Składniki na kruche ciasto łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Formę o wymiarach 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez 15 minut.

MASA SEROWA

  • Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą i jasną masę.

  • Twaróg w kostce blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę. Łączymy z serem z wiaderka. Następnie dodajemy mąkę, proszek budyniowy i mieszamy. Całość stopniowo dodajemy do ubitych jajek i miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.

  • Tak przygotowaną masę serową przekładamy na podpieczony spód. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w 170 stopniach. Ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

POLEWA

  • Śmietankę kremówkę łączymy z białą czekoladą w kąpieli wodnej. Polewamy przestygnięty sernik, wierzch dekorujemy bakaliami.
Sernik z bakaliami przepis
Przepis na sernik z bakaliami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 187

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwadzieścia + 10 =