Sernik to jedno z tych ciast, które nigdy się nie znudzą. Uwielbiamy go za jego kremową konsystencję, delikatność i bogaty smak. Dziś mam dla was przepis na pyszny sernik z bakaliami, który doskonale sprawdzi się na święta i inne wyjątkowe okazje.
Sernik z bakaliami to ciasto, które z pewnością zachwyci gości i rodzinę. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Dodatek bakalii dodaje mu koloru, tekstury i wyjątkowego smaku. Każdy kęs to połączenie kremowej konsystencji i chrupiących dodatków.
Jeśli tak jak ja uwielbiacie serniki, to koniecznie przygotujcie ten pyszny i kremowy sernik z polewą czekoladową i bakaliami. Na pewno zasmakuje każdemu!
SERNIK Z BAKALIAMI PRZEPIS
Składniki
Ciasto kruche
- 200 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 50 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 140 g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
- 0,5 kg twarogu w kostce
- 0,5 kg serka z wiaderka
- 5 jajek
- 160 g cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 40 g mąki pszennej
Polewa
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
- mieszanka bakaliowa
Przygotowanie
CIASTO KRUCHE
- Składniki na kruche ciasto łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Formę o wymiarach 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez 15 minut.
MASA SEROWA
- Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą i jasną masę.
- Twaróg w kostce blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę. Łączymy z serem z wiaderka. Następnie dodajemy mąkę, proszek budyniowy i mieszamy. Całość stopniowo dodajemy do ubitych jajek i miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
- Tak przygotowaną masę serową przekładamy na podpieczony spód. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w 170 stopniach. Ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
POLEWA
- Śmietankę kremówkę łączymy z białą czekoladą w kąpieli wodnej. Polewamy przestygnięty sernik, wierzch dekorujemy bakaliami.


