Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto czekoladowo-śmietankowe

Ciasto czekoladowo-śmietankowe

Ciasto czekoladowo-śmietankowe to propozycja na niezwykle smaczny deser na każdą okazję. Wypiek pięknie prezentuje się na stole i obłędnie smakuje. Idealnie sprawdzi się na rodzinne uroczystości lub po prostu do filiżanki kawy.

Przepis na ciasto czekoladowo-śmietankowe nie jest trudny i nie wymaga skomplikowanych składników. Ciasto składa się z kakaowego biszkoptu, warstwy dżemu wiśniowego, masy czekoladowej oraz biszkoptów zatopionych w masie śmietankowej. Wierzch posypany jest kakao. Całość prezentuje się fantastycznie i z pewnością zachwyci wasze kubki smakowe.

CIASTO CZEKOLADOWO-ŚMIETANKOWE PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 80 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa czekoladowa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml wody

Masa śmietankowa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml wody

Dodatkowo

  • 3 łyżki dżemu wiśniowego
  • 200 g biszkoptów podłużnych
  • kakao do posypania
  • mleko do namoczenia biszkoptów

Przygotowanie

Biszkopt

  • Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodaję cukier. Kiedy masa będzie już sztywna, zmniejszam obroty miksera i dodaje żółtka.
  • Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wsypuję do masy jajecznej i delikatnie mieszam drewnianą łyżką do połączenia.
  • Gotową masę przekładam na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 30 minut, grzanie góra-dół. Gotowy biszkopt odstawiam do przestygnięcia.

Masa czekoladowa

  • Żelatynę rozpuszczam w 60 ml gorącej wody i odstawiam do przestygnięcia.
  • Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej.
  • Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijam na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania wlewam stopniowo rozpuszczoną czekoladę, a następnie płynną żelatynę. Mieszam krótko do połączenia składników.
  • Biszkopt smaruję dżemem wiśniowym, a następnie wykładam masę czekoladową.
  • Biszkopty podłużne moczę w mleku, a następnie wykładam na masę.

Masa śmietankowa

  • Żelatynę rozpuszczam w 60 ml gorącej wody i odstawiam do przestygnięcia.
  • Śmietanę kremówkę ubijam z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wlewam przestygniętą żelatynę.
  • Gotową masę śmietanową wykładam na ciasto.
  • Wierzch ciasta posypuję kakaem.
  • Tak przygotowane ciasto wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc.
Ciasto czekoladowo-śmietankowe przepis
Przepis na ciasto czekoladowo-śmietankowe

Polecamy również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na ekspresowe ciasto czekoladowe, które przygotujecie w zaledwie 5 minut!

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 13

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

17 + 18 =