Pyszne deserki z musem rabarbarowym i bitą śmietaną. Super pomysł na lekki, prosty w przygotowaniu i letni deser na ciepłe dni. Do przygotowania deserków potrzeba zaledwie kilku prostych składników, w tym rabarbaru, który warto wykorzystać, póki sezon w pełni!
Deserki z rabarbarem są naprawdę pyszne i pięknie prezentują się w pucharkach. Idealnie sprawdzą się na rodzinne spotkania, domowe imprezy czy słodką przekąskę w ciągu dnia!
DESERKI Z MUSEM RABARBAROWYM – PRZEPIS
Składniki
- 200 g ciasteczek zbożowych
- 4-5 łodyg rabarbaru
- 2 jabłka
- 330 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 śmietan fix (opcjonalnie)
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 bezików
- 2 garści migdałów
Wykonanie
- Rabarbar pokroić w plasterki. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
- Owoce przełożyć na patelnię, podsmażać, do momentu aż zmiękną. Sprawdzić smak i ewentualnie dosłodzić. Odstawić do przestygnięcia.
- Ciasteczka zbożowe pokruszyć na mniejsze kawałki.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudry, wymieszanego ze śmietan-fixem.
- Do pucharków przełożyć pokruszone ciasteczka, następnie porcję musu z rabarbaru i jabłek. Całość udekorować bitą śmietaną, pokruszonymi bezikami i płatkami migdałów.