Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ekspresowe ciasto z borówkami

Ekspresowe ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami to obowiązkowa pozycja do upieczenia w lato i nie tylko. Przepis jest banalnie prosty, a ciasto wychodzi bardzo puszyste i delikatne. Smakiem oczaruje każdego łasucha. Ciasto można przygotować również z innymi owocami np. malinami, truskawkami, porzeczkami czy jagodami. Jeśli szukacie pomysłu na prosty i szybki deser do kawy, ciasto z borówkami sprawdzi się idealnie.

EKSPRESOWE CIASTO Z BORÓWKAMI PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min. | Czas pieczenia: 40 min. | Liczba porcji: tortownica 18 cm

Składniki

  • 140 g mąki pszennej tortowej
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g borówek (można użyć innych owoców)
  • cukier puder do posypania

Dodatkowo

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia borówek

Przygotowanie

1. Borówki umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie obtocz je w mace ziemniaczanej – dzięki temu owoce nie opadną na dno ciasta.

2. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz dodaj całe jajka, cukier i cukier wanilinowy. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera lub łyżki.

3. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 18 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj borówki.

4. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 40 minut, do tzw suchego patyczka.

5. Po upieczeniu i ostudzeniu, ciasto posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiem − osiem =