Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ekspresowy chlebek bananowy

Ekspresowy chlebek bananowy

Ten ekspresowy chlebek bananowy to doskonały sposób na wykorzystanie zalegających bananów. Ciasto wychodzi puszyste, pięknie się kroi, a do tego obłędnie smakuje!

Przepis na chlebek bananowy jest bardzo prosty i szybki. Składniki z pewnością znajdziecie w swojej kuchni, więc nie będzie potrzeby żadnego wyjścia do sklepu. ten prosty chlebek bananowy doskonale sprawdzi się na śniadanie czy kolację. Można go również zapakować w pudełeczko i zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy. Chlebek świetnie smakuje sam, ale można go również wzbogacić i posmarować np. konfiturą lub twarożkiem.

EKSPRESOWY CHLEBEK BANANOWY PRZEPIS

Składniki

  • 3 dojrzałe banany
  • 40 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 czubate łyżki płynnego miodu
  • 2 garście orzeszków ziemnych
  • 50 g czekolady mlecznej/gorzkiej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Przygotowanie

*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę. Następnie dodajemy jajka, roztopione masło, jogurt oraz płynny miód. Całość mieszamy do połączenia.

  2. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oraz szczyptę soli.

  3. Suche składniki wsypujemy do mokrych i całość mieszamy do połączenia składników.

  4. Czekoladę kroimy w kosteczkę, orzechy drobno siekamy. Dodajemy do masy (trochę zostawiamy na wierzch).

  5. Ciasto przekładamy  do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy pozostałą czekoladą i orzechami.

  6. Pieczemy przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Przepis na ekspresowy chlebek bananowy
Ekspresowy chlebek bananowy przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 19

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

9 + 5 =