Ten ekspresowy chlebek bananowy to doskonały sposób na wykorzystanie zalegających bananów. Ciasto wychodzi puszyste, pięknie się kroi, a do tego obłędnie smakuje!
Przepis na chlebek bananowy jest bardzo prosty i szybki. Składniki z pewnością znajdziecie w swojej kuchni, więc nie będzie potrzeby żadnego wyjścia do sklepu. ten prosty chlebek bananowy doskonale sprawdzi się na śniadanie czy kolację. Można go również zapakować w pudełeczko i zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy. Chlebek świetnie smakuje sam, ale można go również wzbogacić i posmarować np. konfiturą lub twarożkiem.
EKSPRESOWY CHLEBEK BANANOWY PRZEPIS
Składniki
- 3 dojrzałe banany
- 40 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 czubate łyżki płynnego miodu
- 2 garście orzeszków ziemnych
- 50 g czekolady mlecznej/gorzkiej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowanie
*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Banany obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę. Następnie dodajemy jajka, roztopione masło, jogurt oraz płynny miód. Całość mieszamy do połączenia.
- Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oraz szczyptę soli.
- Suche składniki wsypujemy do mokrych i całość mieszamy do połączenia składników.
- Czekoladę kroimy w kosteczkę, orzechy drobno siekamy. Dodajemy do masy (trochę zostawiamy na wierzch).
- Ciasto przekładamy do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy pozostałą czekoladą i orzechami.
- Pieczemy przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.