Proste i smaczne przepisy!

Sałatki

Warstwowa sałatka z chrupiącym boczkiem

Warstwowa sałatka z chrupiącym boczkiem

Warstwowa sałatka z chrupiącym boczkiem to pyszna propozycja na imprezową przekąskę. Sałatka pięknie prezentuje się na stole i co najważniejsze rewelacyjnie smakuje! Idealnie sprawdzi się na domowe imprezy, grilla w ogrodzie czy inne wyjątkowe uroczystości.

Przepis na sałatkę warstwową z chrupiącym boczkiem nie jest skomplikowany i składa się z prostych i łatwo dostępnych składników, które dostaniemy w każdym sklepie. To, co wyróżnia tę sałatkę od innych to przede wszystkim idealnie połączenie składników, które połączone w jedną całość tworzą prawdziwą kulinarną sztukę.

WARSTWOWA SAŁATKA Z CHRUPIĄCYM BOCZKIEM PRZEPIS

Składniki

  • pół główki sałaty lodowej
  • 150 g sera mozzarella
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 5 kromek chleba tostowego
  • 8 plastrów boczku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz

Sos

  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka musztardy stołowej

Przygotowanie

  1. Kurczaka myję, oczyszczam i kroję w kostkę. Przyprawiam przyprawą do kurczaka, słodką papryką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Smażę na odrobinię tłuszczu do momentu, aż mięso nie będzie surowe i odstawiam do przestygnięcia.

  2. Kromki chleba tostowego kroję w kostkę, skraplam oliwą i podprażam na suchej patelni na złoty kolor.

  3. Na suchej patelni smażę również plastry boczku. Po usmażeniu odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

  4. Sałatę lodową rwę na mniejsze kawałki.

  5. Ser mozzarella ścieram na tarce o dużych oczkach.

  6. Majonez łączę z ketchupem i musztardą.

Składniki układam w salaterce następująco:

  • sałata lodowa
  • 1/2 sosu
  • kurczak
  • pozostały sos
  • ser mozzarella
  • grzanki z chleba tostowego
  • boczek
  • szczypiorek do dekoracji
Warstwowa sałatka z chrupiącym boczkiem przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 33

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

10 − pięć =