Warstwowa sałatka z chrupiącym boczkiem to pyszna propozycja na imprezową przekąskę. Sałatka pięknie prezentuje się na stole i co najważniejsze rewelacyjnie smakuje! Idealnie sprawdzi się na domowe imprezy, grilla w ogrodzie czy inne wyjątkowe uroczystości.
Przepis na sałatkę warstwową z chrupiącym boczkiem nie jest skomplikowany i składa się z prostych i łatwo dostępnych składników, które dostaniemy w każdym sklepie. To, co wyróżnia tę sałatkę od innych to przede wszystkim idealnie połączenie składników, które połączone w jedną całość tworzą prawdziwą kulinarną sztukę.
WARSTWOWA SAŁATKA Z CHRUPIĄCYM BOCZKIEM PRZEPIS
Składniki
- pół główki sałaty lodowej
- 150 g sera mozzarella
- 500 g fileta z kurczaka
- 5 kromek chleba tostowego
- 8 plastrów boczku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Sos
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki ketchupu
- 1 łyżka musztardy stołowej
Przygotowanie
- Kurczaka myję, oczyszczam i kroję w kostkę. Przyprawiam przyprawą do kurczaka, słodką papryką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Smażę na odrobinię tłuszczu do momentu, aż mięso nie będzie surowe i odstawiam do przestygnięcia.
- Kromki chleba tostowego kroję w kostkę, skraplam oliwą i podprażam na suchej patelni na złoty kolor.
- Na suchej patelni smażę również plastry boczku. Po usmażeniu odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Sałatę lodową rwę na mniejsze kawałki.
- Ser mozzarella ścieram na tarce o dużych oczkach.
- Majonez łączę z ketchupem i musztardą.
Składniki układam w salaterce następująco:
- sałata lodowa
- 1/2 sosu
- kurczak
- pozostały sos
- ser mozzarella
- grzanki z chleba tostowego
- boczek
- szczypiorek do dekoracji