Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Biszkopt bez proszku do pieczenia

biszkopt bez proszku do pieczenia

Dzisiaj mam dla Was przepis na mój ulubiony biszkopt bez proszku do pieczenia na blaszkę 24×24 cm (lub na tortownicę o średnicy ∅26 cm). Biszkopt jest niezwykle delikatny, miękki i puszysty. Sprawdzi się doskonale jako baza do tortów, ciast i innych deserów. Jak przygotować idealny biszkopt bez proszku do pieczenia? Zapraszam na przepis!

BISZKOPT BEZ PROSZKU DO PIECZENIA

Składniki

  • 5 jajek rozmiar L
  • 150 g cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Wykonanie

  • Jajka wyjmujemy z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Następnie oddzielamy białka od żółtek.
  • Do miski przekładamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce.
  • Kiedy masa będzie już odpowiednio szklista i puszysta, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy do połączenia składników.
  • Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
  • Masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach, przez 20 minut, do suchego patyczka, grzanie góra-dół.
Przepis na idealny biszkopt
Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *