Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto z wkładką wafelkową

Ciasto z wkładką wafelkową

Ciekawy przepis na pyszne ciasto z wkładką wafelkową, delikatnym kremem i puszystym biszkoptem. Całość wykończona czekoladową polewą, która idealnie podkreśla cudowny smak ciasta. 

Ciasto z wkładką wafelkową jest przepyszne! Wręcz rozpływa się w ustach! Każdy się nim zachwyca, a ciasto rozchodzi się w mgnieniu oka. Idealnie sprawdzi się na święta i rodzinne przyjęcia. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. 

CIASTO Z WKŁADKĄ WAFELKOWĄ – PRZEPIS

BISZKOPT

  • 5 jajek rozmiar L
  • 160 g cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

WKŁADKA WAFELKOWA

  • 150 g wafelków mlecznych np. familijne
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 6 białek
  • 180 g cukru
  • szczypta soli


KREM

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru


POLEWA

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 60 ml śmietanki kremówki

Wykonanie

  • Biszkopt: Białka jajek ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Kiedy masa będzie już puszysta i szklista, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Masę przekładamy na blaszkę 20×30 cm, wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

  • Wkładka wafelkowa: Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając, partiami dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Na koniec dodajemy pokrojone w kosteczkę wafelki, wiórki kokosowe oraz orzechy. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy na blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.

  • Krem: Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.

  • Przestygnięty biszkopt dzielimy na dwie części. Na jeden z nich wykładamy połowę masy, następnie kładziemy wkładkę z wafelkami, pozostała masa a na niej biszkopt.

  • Polewa: Czekoladę łączymy ze śmietanką w kąpieli wodnej, wykładamy na ciasto.
Ciasto z wkładką wafelkową przepis
Ciasto z wkładką wafelkową na święta
Przepis na ciasto z wkładką wafelkową
Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewięć + 4 =