Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto truskawkowo-kajmakowe

Ciasto truskawkowo-kajmakowe

Ciasto truskawkowo-kajmakowe to ciasto, które pokochacie już po pierwszym kęsie. Smakuje naprawdę rewelacyjnie, a co najważniejsze jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Składa się z 4 warstw, puszystego biszkopta, masy na bazie śmietanki i kajmaku, warstwy krakersów oraz pysznego musu truskawkowego. Całość połączona ze sobą smakuje obłędnie!

Przepis na ciasto jest bardzo prosty. Poniżej opisałam Wam w kilku prostych krokach, jak je przygotować. Ciasto truskawkowo-kajmakowe idealnie sprawdzi się na święta, a także inne okazje w ciągu roku. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO TRUSKAWKOWO-KAJMAKOWE

Składniki

BISZKOPT

  • 120 g mąki
  • 3 jaja
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

MUS TRUSKAWKOWY

  • 500 ml wody
  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 łyżeczki żelatyny

MASA

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3/4 puszki masy kajmakowej

DODATKOWO

  • kilkanaście krakersów

Wykonanie

  • Białka ubić na sztywną pianę na wysokich obrotach. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio szklista, zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać żółtka. Kolejno wsypać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie wymieszać. Gotową masę przelać do blaszki 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez 25 min w 180°.
  • Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, ostudzić. Schłodzoną śmietankę 30% ubić na puszystą pianę. Stopniowo dodawać kajmak, ubijać na małych obrotach miksera. Wlać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Masę przelać na przestygnięty biszkopt. Wyłożyć warstwą krakersów.
  • Galaretki rozpuścić w wodzie. Truskawki zblendować, dodać do galaretek, połączyć. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na krakersy.
  • Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Ciasto truskawkowo-kajmakowe przepis
Przepis na ciasto truskawkowo-kajmakowe

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.3 / 5. Oddanych głosów: 3

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

4 Comments

  1. Marta says:

    Ile żelatyny należy użyć?

    1. 2 łyżeczki 🙂

  2. Malgorzata says:

    Mogą być truskawki mrożone

    1. Oczywiście 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 × 2 =