Ciasto luksusowe to połączenie samych pyszności – puszystego biszkoptu, masy czekoladowej i masy śmietankowej. Do tego dżem porzeczkowy dla przełamania słodkości oraz mleczna i biała czekolada na dopełnienie smaku.
Samo przygotowanie tego cudownego ciasta jest szybkie i proste. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem i gwarantuję, że wypiek uda się każdemu. Ciasto luksusowe pięknie się prezentuje i obłędnie smakuje. Idealnie sprawdzi się na specjalne okazje jak również na co dzień do popołudniowej kawy czy herbaty.
CIASTO LUKSUSOWE – PRZEPIS
Składniki
Biszkopt kakaowy
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 150 g cukru
- 4 jajka (rozmiar M)
- 40 g kakao
- szczypta soli
Masa czekoladowa
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g sera mascarpone
- 2 łyżki Nutelli lub innego kremu czekoladowego
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
Masa śmietanowa
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Pozostałe składniki
- ½ tabliczki czekolady mlecznej
- ½ tabliczki czekolady białej
- ½ słoika dżemu porzeczkowego
- ok. 15 herbatników maślanych
- ok. 15 herbatników kakaowych
Przygotowanie
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Nadal ubijając, stopniowo dodawać cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, jedno po drugim. Następnie do masy dodać mąkę i kakao. Całość wymieszać do połączenia przy użyciu szpatułki.
- Masę przełożyć do formy (24×24) i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
- Do miski przełożyć mascarpone, wlać śmietankę kremówkę, dodać krem czekoladowy, kawę i cukier puder. Całość miksować na wysokich obrotach. Pod koniec dodać śmietan-fix.
- Przygotowaną masę wyłożyć na biszkopt. Na masie ułożyć warstwę herbatników kakaowych, które następnie należy posmarować dżemem porzeczkowym.
- Na dżem wyłożyć warstwę herbatników maślanych.
- Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wyłożyć na ciasto.
- Wierzch ciasta udekorować startą na tarce białą oraz mleczną czekoladą.
- Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia najlepiej na całą noc.