Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery Przekąski

Faworki z ciasta francuskiego

Ekspresowe faworki w 5 minut

Domowe faworki z ciasta francuskiego to jeden z najlepszych pomysłów na szybki deser. Takie faworki można przygotować w przysłowiowe 5 minut. Sam przepis jest banalnie prosty a gotowe faworki chrupiące, delikatne i pyszne.

Domowe faworki z ciasta francuskiego idealnie sprawdzą się na każdą okazję. Możemy przygotować je na Tłusty Czwartek, ale także w zwykły dzień, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Uratują także sytuacje w przypadku niezapowiedzianych gości.

FAWORKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • cukier puder

Wykonanie

  • Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Kolejno dzielimy na małe prostokąty. Najlepiej przekroić ciasto na pół, wzdłuż dłuższego boku, a następnie dzielić na prostokąty o szerokości 3-4 cm.
  • Każdy prostokąt naciąć w środku, zostawiając nieprzecięte boki. Koniec ciasta przełożyć przez wycięty otwór tak jak w przypadku tradycyjnych faworków.
  • Gotowe faworki umieścić na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 12-15 minut, do zarumienienia.
  • Gotowe faworki udekorować cukrem pudrem.
Faworki w 5 minut
Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.