Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Lekki galaretkowiec

Lekki galaretkowiec

Galaretkowiec to leciutki jak pianka deser z dużą ilością galaretek w przeróżnych smakach i kolorach. Pięknie prezentuje się na stole i jeszcze lepiej smakuje. Świetnie sprawdzi się na upalne dni, szczególnie dla miłośników lekkich i orzeźwiających deserów. Przepis na galaretkowca jest niezwykle prosty, ponieważ do zrobienia tego smacznego deseru potrzebujesz jedynie 3 składników! Polecam wypróbować.

LEKKI GALARETKOWIEC PRZEPIS

Składniki

  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 galaretki – 1 przezroczysta i 3 o różnych kolorach i smakach
  • 1 l gorącej wody

Przygotowanie

1. Trzy kolorowe galaretki przesyp do oddzielnych głębokich talerzy. Każdą z nich rozpuść w 250 ml gorącej wody. Odstaw do przestygnięcia, a następnie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

2. Galaretkę przezroczystą rozpuść w 250 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia (galaretka ma być wystudzona ale nie tężejąca).

3. Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo wlej płynną wystudzoną galaretkę przezroczystą.

4. Z lodówki wyjmij kolorowe galaretki i pokrój je w kostki. Następnie przełóż je do masy śmietankowej i delikatnie wymieszaj.

5. Całość przelej do keksówki wyłożonej folią spożywczą.

6. Tak przygotowany deser wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.

galaretkowiec przepis
deser galaretkowiec
Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziesięć − cztery =