Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Sernik pod pierzynką

Sernik pod pierzynką

Sernik pod pierzynką to kolejny pyszny wypiek, który będzie dobry na każdą okazję. Jest wilgotny, kremowy i wygląda apetycznie. Upiekłam go na niedzielny deser dla rodziny i siebie. Wszystkim bardzo smakowało!

Przepis na sernik pod pierzynką nie jest skomplikowany w przygotowaniu i nie zawiera żadnych trudno dostępnych składników. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem i gwarantuję, że wypiek uda się każdemu! Zapraszam do wypróbowania przepisu na wilgotny sernik pod pierzynką.

SERNIK POD PIERZYNKĄ PRZEPIS

Składniki

Spód

  • 130 g masła lub margaryny (temp. pokojowa)
  • 2 żółtka
  • 160 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 3 całe jajka + 3 żółtka
  • 160 g cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/3 szklanki oleju
  • 500 ml mleka

Pierzynka (beza)

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie

Spód

  • Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Następnie wyrobione ciasto owinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 24×24 wyłożonej papierem do pieczenia. Podziurkować za pomocą widelca i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 15 minut, funkcja grzania góra-dół.

Masa serowa

  • Do misy miksera przełożyć 3 żółtka oraz 3 całe jajka. Ubić mikserem na wysokich obrotach przez około 1 minutę. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy. Kolejno dodać twaróg z wiaderka, łyżka po łyżce.
  • W osobnym naczyniu w 500 ml mleka rozpuścić 2 budynie. Wlać do masy serowej.
  • Pod koniec miksowania wlać olej. Masa będzie rzadka, ale taka ma być.
  • Gotową masę przelać na upieczony spód i całość ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i piec przez 60 minut.

Beza

  • 10 minut przed końcem pieczenia masy serowej zacząć przygotowywać bezę. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodawać cukier cały czas dokładnie ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i gęsta.
  • Bezę wyłożyć na sernik i wyrównać. Widelcem zrobić wzorki.
  • Temperaturę piekarnika obniżyć do 150 st. C.
  • Wstawić ciasto i piec jeszcze przez 15 minut.
  • Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie ciasto wstawić na parę godzin lub noc do lodówki.
sernik z bezą
przepis na sernik z bezą
Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.