Dziś propozycja na niezwykle chrupiące i aromatyczne kotlety z kurczaka pod pierzynką z żółtego sera i ogórka konserwowego.
Kotlety z kurczaka to zawsze dobry pomysł na obiad. Wszystkim smakują i robi się je naprawdę łatwo. Dodatek ,,pierzynki” sprawia, że danie jest jeszcze smaczniejsze i ciekawsze w smaku. Jeśli znudziły wam się tradycyjnie kotlety, ta odmiana z pewnością przypadnie wam do gustu.
CHRUPIĄCE KOTLETY Z KURCZAKA POD PIERZYNKĄ PRZEPIS
Składniki
- 0,5 kg fileta z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Panierka
- 250 g płatków kukurydzianych
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
Pierzynka
- 150 g żółtego sera
- 4 ogórki korniszony
- 2 łyżki majonezu
Przygotowanie
1. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa.
2. Przyprawiamy przyprawami z obu stron.
3. Każdy kotlet panierujemy kolejno w mące, jajku i rozgniecionych płatkach kukurydzianych.
4. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
5. Ser oraz ogórki ścieramy na tarce. Przekładamy do miski, dodajemy majonez i mieszamy.
6. Usmażone kotlety przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek mięsa nakładamy porcję farszu.
7. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy przez ok. 15 minut.