Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Chrupiące kotlety z kurczaka pod pierzynką

Chrupiące kotlety z kurczaka pod pierzynką

Dziś propozycja na niezwykle chrupiące i aromatyczne kotlety z kurczaka pod pierzynką z żółtego sera i ogórka konserwowego.

Kotlety z kurczaka to zawsze dobry pomysł na obiad. Wszystkim smakują i robi się je naprawdę łatwo. Dodatek ,,pierzynki” sprawia, że danie jest jeszcze smaczniejsze i ciekawsze w smaku. Jeśli znudziły wam się tradycyjnie kotlety, ta odmiana z pewnością przypadnie wam do gustu.

CHRUPIĄCE KOTLETY Z KURCZAKA POD PIERZYNKĄ PRZEPIS

Składniki

  • 0,5 kg fileta z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz

Panierka

  • 250 g płatków kukurydzianych
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka

Pierzynka

  • 150 g żółtego sera
  • 4 ogórki korniszony
  • 2 łyżki majonezu

Przygotowanie

1. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa.

2. Przyprawiamy przyprawami z obu stron.

3. Każdy kotlet panierujemy kolejno w mące, jajku i rozgniecionych płatkach kukurydzianych.

4. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

5. Ser oraz ogórki ścieramy na tarce. Przekładamy do miski, dodajemy majonez i mieszamy.

6. Usmażone kotlety przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek mięsa nakładamy porcję farszu.

7. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy przez ok. 15 minut.

najlepsze kotlety z kurczaka

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzy + pięć =