Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto czekoladowe z bakaliami

Ciasto czekoladowe z bakaliami

Wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe z dużą ilością bakalii. Wypiek idealny na święta lub inną wyjątkową okazję.

Przepis na ciasto jest bardzo prosty i nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami i macie pewność, że wypiek się uda. Ciasto czekoladowe z bakaliami jest naprawdę bardzo smaczne i gwarantuję, że zachwyci każde podniebienie!

CIASTO CZEKOLADOWE Z BAKALIAMI PRZEPIS

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 0,5 szkl. oleju roślinnego
  • 0,5 szkl. jogurtu naturalnego
  • 120 g cukru
  • 20 g kakao
  • ok. 200 g bakali (orzechy, suszona żurawina, rodzynki, migdały)
  • 400 g jabłek
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Bakalie oraz czekoladę siekam na mniejsze kawałki.

2. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kosteczkę.

3. Cukier wsypuję do miski, dodaję jajka i całość miksuję na wysokich obrotach do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru.

4. Zmniejszam obroty miksera i dodaję jogurt naturalny oraz olej. Całość miksuję do połączenia.

5. Mąkę przesiewam, mieszam z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość przesypuję do masy jajecznej, dodaję również bakalie, czekoladę oraz jabłka. Ciasto delikatnie mieszam za pomocą drewnianej łyżki do połączenia składników.

6. Ciasto przekładam do formy o wymiarach 20×30 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez około 40 minut.

7. Po upieczeniu i ostygnięciu posypuję ciasto cukrem pudrem.

Ciasto czekoladowe z bakaliami przepis
Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziesięć − trzy =