Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto orzechowiec

Ciasto orzechowiec

Ciasto orzechowiec to wypiek, który idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania czy inne wyjątkowe okazje w ciągu roku. Ciasto składa się z kruchego spodu przełożonego kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki, masy budyniowej oraz warstwy orzechowej. Orzechowiec prezentuje się obłędnie na stole i jest niezwykle smaczny. Jeśli szukacie pomysłu na wyjątkowe ciasto, które oczaruje rodzinę i gości, ciasto orzechowiec z pewnością spełni wasze oczekiwania.

CIASTO ORZECHOWIEC PRZEPIS

Składniki

Ciasto

  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 350 g mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła (100 g)
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka sody

Warstwa orzechowa

  • 200 g orzechów włoskich
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu

Masa

  • 1 kostka masła (200 g)
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru

Dodatkowo

  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego

Przygotowanie

Ciasto:

  • Mąkę przesiać na stolnicę i zrobić wgłębienie na środku. Do zagłębienia wrzucić pokrojone w kostkę masło, jajka, sodę, cukier oraz miód. Całość zagnieść i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i podzielić je na dwie części. Jedną część rozwałkować na cienki placek i umieścić w formie o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 10 minut. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
  • Drugi kawałek ciasta również rozwałkować i umieścić w formie o tych samych wymiarach.

Warstwa orzechowa:

  • W rondelku rozpuścić masło, cukier oraz miód. Całość podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie wrzucić posiekane orzechy włoskie i wymieszać.
  • Mieszankę orzechową wyłożyć na ciasto rozłożone w blaszce i dokładnie je rozprowadzić po całej powierzchni ciasta. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez 15 minut.

Masa:

  • Do garnka wlać 2 szklanki mleka, dodać cukier, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
  • W pozostałej szklance mleka rozpuścić budynie śmietankowe.
  • Do gotującego mleka przelać mieszankę budyniową i całość intensywnie mieszać do uzyskania gęstego kremu.
  • Gotowy budyń przykryć folią spożywczą tak, by dotykała wierzchniej powierzchni budyniu i odstawić do przestygnięcia.
  • Miękkie masło utrzeć na puch. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń.

Składanie ciasta

  • Na upieczony kruchy blat wyłożyć dżem porzeczkowy. Na dżem wyłożyć przygotowaną masę budyniową. Masę przykryć blatem orzechowym.
  • Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na cała noc. Blaty w tym czasie zmiękną, a masa budyniowa będzie całkowicie sztywna.
ciasto orzechowe
Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 × 4 =