Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Makowiec z kremem śmietankowym

Makowiec z kremem śmietankowym

Makowiec z kremem śmietankowym to wyjątkowo łatwe w przygotowaniu ciasto. Wykonane jest z gotowej masy makowej, dlatego też można je przygotować naprawdę bardzo szybko. Ciasto przełożone jest delikatną masą śmietankową, która nadaje mu lekkości. Wierzch ciasta wykończony masą krówkowa z dodatkiem chrupiących migdałów. Całość smakuje naprawdę obłędnie!

Ciasto makowe z kremem śmietankowym i masą krówkową idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Będzie fajną opcją na święta, rodzinne spotkania, a także inne okoliczności. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO MAKOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM

Składniki

CIASTO MAKOWE

  • 850 g gotowej masy makowej
  • 100 g kaszy manny
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

KREM

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 60 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny

DODATKOWO

  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 2 garści migdałów

Wykonanie

  • Maskę makową przekładamy do miski. Dodajemy do niej żółtka, kasze manną, proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy na gładką masę.
  • Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie przekładamy do masy makowej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Przekładamy na blaszkę 20×30 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 60 minut, grzałka góra-dół. Ciasto po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec cienkim strumieniem wlewamy przestygniętą żelatynę. Mieszamy do połączenia składników.
  • Połowę przygotowanej masy wykładamy na ciasto makowe, rozprowadzamy po całej powierzchni. Na masę wykładamy drugi blat ciasta makowego, a na nim rozprowadzamy pozostałą masę.
  • Na wierzch wykładamy masę krówkową i posypujemy migdałami. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Makowiec z kremem śmietankowym
Makowiec z kremem śmietankowym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 × pięć =