Proste i smaczne przepisy!

Wypieki

Domowe bułeczki na jogurcie

Domowe bułeczki na jogurcie

Zabrakło w domu pieczywa? Koniecznie przygotuj te pyszne bułeczki na jogurcie, które są o wiele smaczniejsze niż te sklepowe.

Przepis na domowe bułeczki na jogurcie jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki do ich przygotowania znajdziecie w swojej kuchni, więc możecie się za nie zabierać już teraz. Bułeczki na jogurcie są bardzo smaczne, mięciutkie i puszyste. Doskonale smakują zarówno ze słodkimi jak i słonymi dodatkami.

DOMOWE BUŁECZKI NA JOGURCIE PRZEPIS

Składniki / ok. 10 bułeczek

  • 450 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść elastyczne ciasto.

2. Następnie wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

3. Po upływie czasu ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i chwilę zagniatać.

4. Następnie z ciasta uformować wałek i podzielić go na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka uformować bułeczkę.

5. Bułeczki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.

6. Następnie bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut.

7. Po upieczeniu bułeczki studzić na kratce.

bułeczki na jogurcie przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 3

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jeden × dwa =