Zabrakło w domu pieczywa? Koniecznie przygotuj te pyszne bułeczki na jogurcie, które są o wiele smaczniejsze niż te sklepowe.
Przepis na domowe bułeczki na jogurcie jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki do ich przygotowania znajdziecie w swojej kuchni, więc możecie się za nie zabierać już teraz. Bułeczki na jogurcie są bardzo smaczne, mięciutkie i puszyste. Doskonale smakują zarówno ze słodkimi jak i słonymi dodatkami.
DOMOWE BUŁECZKI NA JOGURCIE PRZEPIS
Składniki / ok. 10 bułeczek
- 450 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 100 ml mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść elastyczne ciasto.
2. Następnie wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. Po upływie czasu ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i chwilę zagniatać.
4. Następnie z ciasta uformować wałek i podzielić go na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka uformować bułeczkę.
5. Bułeczki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
6. Następnie bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut.
7. Po upieczeniu bułeczki studzić na kratce.