Proste i smaczne przepisy!

Wypieki

Szybki chleb dla leniwych

Szybki chleb dla leniwych

Bardzo łatwy i szybki do przygotowania chleb dla leniwych. Chlebek ma miękki miąższ oraz grubą, chrupiącą skórkę. Nie wymaga nastawiania zaczynu, ani długiego zagniatania.

Chleb samodzielnie pieczony w domu nie tylko znacznie lepiej smakuje, ale również pięknie pachnie i długo pozostaje świeży. Ponadto jest wolny od konserwantów i innych sztucznych spulchniaczy, które nie tylko mają negatywny wpływ na smak, ale również na nasze zdrowie. Zapraszam do wypróbowania przepisu na szybki chleb dla leniwych.

SZYBKI CHLEB DLA LENIWYCH PRZEPIS

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej typu 650
  • 0,5 l ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonych ziół

Przygotowanie

1. Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, cukier i sól. Mieszamy sypkie składniki łyżką. Następnie wlewamy olej oraz wodę. Składniki łączymy i wyrabiamy ciasto za pomocą dłoni lub miksera.

2. Gdy ciasto będzie już miało gąbczastą strukturę, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.

3. Keksówkę smarujemy delikatnie olejem (dno i boki), obsypujemy mąką i przekładamy do niej ciasto.

4. Wierzch posypujemy dowolnymi suszonymi ziołami.

5. Naczynie z chlebem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 50 minut. Funkcja grzania góra-dół.

6. Po upieczeniu studzimy go na kuchennej kratce.

szybki chleb dla leniwych przepis
Szybki chleb dla leniwych

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 917

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

16 Comments

  1. Anna says:

    A czy można świeże drożdże zastosować

    1. Tak 🙂

    2. Obserwująca says:

      Dzisiaj zrobiłam oczywiście dałam świeże,bo innych nie używam, polecam wyszedł bardzo smaczny

      1. Monia says:

        A ile tych drożdży świeżych?

  2. Dominika says:

    Chlebek jest super, choć ciekawa jestem jak na drugi dzień, czy nie twardnieje. Ale jak na razie jest mięciutki i smaczny. Ja dodatkowo do środka dosypałam trochę czarnuszki 🙂

    1. Anna says:

      Nie twardnieje jest mieciutki, świeży

  3. Marta says:

    Jaki wmiiar keksówki?

  4. Bożena Bożena says:

    Czy 0,5 l wody to nie za dużo?

    1. Nie 🙂

  5. Danuta Miś says:

    Dzisiaj robiłam, wyszedł super, dziękuję bardzo

  6. Mariola says:

    Czy można użyć mąki pełnoziarnistej?

    1. Nie próbowałam 🙂

  7. Obserwująca says:

    Upieczony trochę przestygnie i zobaczymy jak wygląda w środku

  8. Obserwująca says:

    Upieczony i bardzo smaczny, piekłam godzinę, oczywiście zapisuje

  9. Jacek says:

    Super chleb, pierwszy robilem z tego przepisu – bardzo smaczny.
    drugi robiłem z przepisu modyfikowanego:
    1 kg mąki orkiszowej
    1litr maślanki
    reszta jak w przepisie
    po przełożeniu ciasta do keksówek dałem mu jeszcze 10 minut podrosnąć, pomalowałem jajkiem i posypałem jeden makiem a drugi siemieniem lnianym
    nie testowałem ile dni wytrzyma (dwa na pewno) – jest szybko zjadany
    Dziękuję za przepis, pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

szesnaście − 13 =