
Gnocchi z boczkiem i młodą kapustą to jedno z sezonowych dań, które warto przygotować w sezonie na młodą kapustę. Delikatne, miękkie kluski ziemniaczane idealnie komponują się z kawałkami podsmażonego boczki i młodą kapustą.
W tym wpisie proponuję wyjątkowy przepis na gnocchi z boczkiem i młodą kapustą, czyli połączenie klasycznej włoskiej kuchni z nutą polskich smaków. Kiedy wiosną w sklepach pojawia się młoda kapusta, warto sięgnąć po nią w kuchni, by wzbogacić danie o świeżość i lekkość. To danie jest idealnym wyborem na szybki, ale wyjątkowy, a zarazem lekki obiad, który zachwyci każdego, kto go spróbuje. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA GNOCCHI Z BOCZKIEM I MŁODĄ KAPUSTĄ
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 150 g boczku
- 1 marchewka
- 500 ml bulionu
- 250 g gnocchi
- sól
- pieprz
- pęczek szczypiorku
Wykonanie
- Kapustę posiekać za pomocą noża lub mandoliny. Przełożyć do garnka, zalać gorącym bulionem i gotować przez około 5 minut. Po tym czasie odcedzić.
- Cebulę pokroić w kosteczkę, przełożyć na patelnię z odrobiną masła i podsmażyć. Dodać boczek i razem chwilkę podsmażać.
- Marchewkę zetrzeć na tarce, przełożyć na patelnię z cebulą i boczkiem i chwilkę razem podsmażać.
- W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Na gotującą się wodę przełożyć gnocchi i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelnię z cebulą, boczkiem i marchewką przełożyć kapustę, podsmażać razem przez około 5 minut. Następnie dodać gnocchi i przemieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem udekorować świeżym szczypiorkiem.

