Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Gnocchi z boczkiem i młodą kapustą

Gnocchi z boczkiem i młodą kapustą

Gnocchi z boczkiem i młodą kapustą to jedno z sezonowych dań, które warto przygotować w sezonie na młodą kapustę. Delikatne, miękkie kluski ziemniaczane idealnie komponują się z kawałkami podsmażonego boczki i młodą kapustą.

W tym wpisie proponuję wyjątkowy przepis na gnocchi z boczkiem i młodą kapustą, czyli połączenie klasycznej włoskiej kuchni z nutą polskich smaków. Kiedy wiosną w sklepach pojawia się młoda kapusta, warto sięgnąć po nią w kuchni, by wzbogacić danie o świeżość i lekkość. To danie jest idealnym wyborem na szybki, ale wyjątkowy, a zarazem lekki obiad, który zachwyci każdego, kto go spróbuje. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA GNOCCHI Z BOCZKIEM I MŁODĄ KAPUSTĄ

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 150 g boczku 
  • 1 marchewka
  • 500 ml bulionu
  • 250 g gnocchi
  • sól
  • pieprz
  • pęczek szczypiorku

Wykonanie

  1. Kapustę posiekać za pomocą noża lub mandoliny. Przełożyć do garnka, zalać gorącym bulionem i gotować przez około 5 minut. Po tym czasie odcedzić.

  2. Cebulę pokroić w kosteczkę, przełożyć na patelnię z odrobiną masła i podsmażyć. Dodać boczek i razem chwilkę podsmażać.

  3. Marchewkę zetrzeć na tarce, przełożyć na patelnię z cebulą i boczkiem i chwilkę razem podsmażać.

  4. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Na gotującą się wodę przełożyć gnocchi i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  5. Na patelnię z cebulą, boczkiem i marchewką przełożyć kapustę, podsmażać razem przez około 5 minut. Następnie dodać gnocchi i przemieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem udekorować świeżym szczypiorkiem.
Gnocchi z boczkiem i młodą kapustą przepis
Przepis na gnocchi z boczkiem i młodą kapustą

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 345

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 × 3 =