
Smaczna i bardzo prosta do zrobienia surówka z młodej kapusty, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadów i na grilla.
Przepis na surówkę z młodej kapusty jest bardzo łatwy i nie wymaga wiele pracy. Wystarczy pokroić warzywa, zrobić sos i całość razem połączyć. Prosto i smacznie.
Główne atuty surówki z młodej kapusty
– zrobisz ją w niecałe 10 minut
– tylko kilka prostych i łatwo dostępnych składników
– uniwersalna surówka do obiadów i do dań z grilla
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY PRZEPIS
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
- 1/2 główki młodej kapusty
- 2 ogórki gruntowe
- 1 cebula czerwona
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 marchewka
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1/3 łyżeczki soli
Dodatkowo
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Z kapusty usunąć wierzchnie liście, wyciąć głąb i drobno poszatkować. Przełożyć do miski.
- Cebulę czerwoną obrać i pokroić w piórka, paprykę czerwoną w cienkie paski, ogórka w półplasterki, a marchewkę zetrzeć na tarce. Składniki dodać do kapusty.
- Następnie do warzyw dodać 1/3 łyżeczki soli i 2 łyżki octu jabłkowego. Całość wymieszać i na chwilę zostawić.
- Majonez wymieszać z jogurtem, musztardą, miodem, szczyptą soli oraz pieprzu. Powstały sos dodać do warzyw i całość delikatnie wymieszać.
- Podawać od razu po przygotowaniu.

