Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Filety z kurczaka w sosie pieczarkowym

Filety z kurczaka w sosie pieczarkowym

Filety z kurczaka w sosie pieczarkowym to propozycja na szybki i smaczny obiad. Delikatny i aksamitny sos w połączeniu z soczystym kurczakiem i pieczarkami to połączenie idealne, które posmakuje każdemu. Przepis na filety z kurczaka w sosie pieczarkowym jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Polecam serdecznie wypróbować.

FILETY Z KURCZAKA W SOSIE PIECZARKOWYM PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 1 szklanka bulionu
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz
  • odrobina mąki do obtoczenia mięsa

Przygotowanie

1. Kurczaka umyć i oczyścić. Następnie każdego fileta podzielić na mniejsze kawałki.

2. Każdy kawałek mięsa przyprawić przyprawą gyros, papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.

3. Kawałki mięsa obtoczyć w mące i przełożyć na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Smażyć z obu stron na rumiano.

4. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.

5. Na patelnię z kurczakiem wlać gorący bulion i wrzucić pieczarki. Całość przemieszać, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 20 minut.

6. Śmietankę kremówkę wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wlać na patelnię i całość delikatnie mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.

7. Tak przygotowane danie podawać z ziemniaczkami, ryżem lub makaronem.

Filety z kurczaka w sosie pieczarkowym przepis
Przepis na kurczaka w sosie pieczarkowym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewięć + 19 =