Filety z kurczaka w sosie pieczarkowym to propozycja na szybki i smaczny obiad. Delikatny i aksamitny sos w połączeniu z soczystym kurczakiem i pieczarkami to połączenie idealne, które posmakuje każdemu. Przepis na filety z kurczaka w sosie pieczarkowym jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Polecam serdecznie wypróbować.
FILETY Z KURCZAKA W SOSIE PIECZARKOWYM PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 1 szklanka bulionu
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
- odrobina mąki do obtoczenia mięsa
Przygotowanie
1. Kurczaka umyć i oczyścić. Następnie każdego fileta podzielić na mniejsze kawałki.
2. Każdy kawałek mięsa przyprawić przyprawą gyros, papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.
3. Kawałki mięsa obtoczyć w mące i przełożyć na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Smażyć z obu stron na rumiano.
4. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.
5. Na patelnię z kurczakiem wlać gorący bulion i wrzucić pieczarki. Całość przemieszać, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 20 minut.
6. Śmietankę kremówkę wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wlać na patelnię i całość delikatnie mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.
7. Tak przygotowane danie podawać z ziemniaczkami, ryżem lub makaronem.