Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Gulasz drobiowy z marchewką i papryką

Gulasz drobiowy z marchewką i papryką

Gulasz drobiowy z marchewką i papryką to pyszne i bardzo sycące danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Potrawa ta łączy w sosie delikatność mięsa drobiowego, słodycz marchewki i wyrazisty smak zielonej papryki. Dodatek cebuli i czosnku podbija smak całego dania. Całość tworzy aromatyczną kompozycję smakową, która z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym. Zapraszam na przepis na pyszny gulasz z kurczaka!

GULASZ DROBIOWY Z MARCHEWKĄ I PAPRYKĄ

Składniki

  • 800 g fileta z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 600 ml bulionu
  • 1 papryka zielona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka u mnie kurczak złocisty
  • papryka słodka

Wykonanie

  1. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą do kurczaka, solą, pieprzem i słodką papryką. Przełożyć na patelnię z odrobiną tłuszczu i podsmażyć.

  2. Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć do garnka z grubym dnem z roztopionym masłem i podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

  3. Marchewkę obrać i pokroić w plastry, paprykę pokroić w paseczki. Przełożyć na patelnię z cebulą i razem podsmażać. Do warzyw dodać mięso, całość zalać gorącym bulionem, dodać liście laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem przez 30 minut.

  4. W zimnej wodzie rozpuścić łyżkę mąki. Całość wlać do garnka i podgrzewać, do zgęstnienia sosu, co jakiś czas mieszając.
Gulasz drobiowy z marchewką i papryką przepis
Przepis na gulasz drobiowy z marchewką i papryką

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 81

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

15 + trzynaście =