Gulasz drobiowy z marchewką i papryką to pyszne i bardzo sycące danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Potrawa ta łączy w sosie delikatność mięsa drobiowego, słodycz marchewki i wyrazisty smak zielonej papryki. Dodatek cebuli i czosnku podbija smak całego dania. Całość tworzy aromatyczną kompozycję smakową, która z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym. Zapraszam na przepis na pyszny gulasz z kurczaka!
GULASZ DROBIOWY Z MARCHEWKĄ I PAPRYKĄ
Składniki
- 800 g fileta z kurczaka
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 600 ml bulionu
- 1 papryka zielona
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka u mnie kurczak złocisty
- papryka słodka
Wykonanie
- Kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą do kurczaka, solą, pieprzem i słodką papryką. Przełożyć na patelnię z odrobiną tłuszczu i podsmażyć.
- Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć do garnka z grubym dnem z roztopionym masłem i podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Marchewkę obrać i pokroić w plastry, paprykę pokroić w paseczki. Przełożyć na patelnię z cebulą i razem podsmażać. Do warzyw dodać mięso, całość zalać gorącym bulionem, dodać liście laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem przez 30 minut.
- W zimnej wodzie rozpuścić łyżkę mąki. Całość wlać do garnka i podgrzewać, do zgęstnienia sosu, co jakiś czas mieszając.