Prosty i przepyszny gulasz z kurczaka, który z pewnością posmakuje całej rodzinie. Możecie serwować go z kopytkami, kluskami śląskimi, kaszą, ryżem, ziemniakami, plackami ziemniaczanymi lub z pieczywem. Przepis na gulasz z kurczaka jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Danie jest bardzo aromatyczne, sycące, pełne smaków i aromatów.
GULASZ Z KURCZAKA PRZEPIS
Czas przygotowania: 1 h 15 min. | Liczba porcji: 4
Składniki
- ok. 700 g fileta z kurczaka
- 1 mała cukinia
- 1 duża cebula
- 1 większa marchewka
- kawałek selera naciowego
- 500 ml bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta papryki ostrej
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mąki zwykłej
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do kurczaka, papryką słodką, ostrą, solą oraz pieprzem.
2. Do garnka wlać 2 łyżki oleju, przełożyć przyprawione mięso i podsmażyć, co jakiś czas mieszając.
3. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać. Dodać do garnka z mięsem i chwilę smażyć.
4. Następnie dodać pokrojoną w półplastry marchewkę i selera.
5. Kolejno wlać bulion, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Całość przykryć i dusić na wolnym ogniu przez około 60 minut.
6. 10 minut przed końcem duszenia, dodać cukinię pokrojoną w ćwierćplasterki.
7. W odrobinie zimnej wody wymieszać obie mąki, wlać do garnka z gulaszem i chwilę podgrzewać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
8. Na koniec dodać sos sojowy i wymieszać. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.