Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Makaron ze szpinakiem i pomidorkami

Makaron ze szpinakiem i pomidorkami to proste i sycące danie, które doskonale sprawdzi się na obiad. To danie jest naprawdę przepyszne i łatwe do przygotowania.

W tym przepisie makaron idealnie łączy się nie tylko z liśćmi świeżego szpinaku i pomidorków. Doskonałym uzupełnieniem dania jest pyszny i aromatyczny sos na bazie gorgonzoli i śmietany kremówki. Jego smak wzbogaca czosnek i płatki chilli. Polecam wypróbować!

MAKARON ZE SZPINAKIEM I POMIDORKAMI PRZEPIS

Składniki

  • 150 g makaronu spaghetti
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • 150 g gorgonzoli
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • parmezan
  • sól
  • pieprz
  • szczypta płatków chilli

Przygotowanie

  1. Makaron gotuję w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

  2. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek.

  3. Następnie dodaję szpinak i duszę do momentu, aż zmniejszy swoją objętość.

  4. Pomidorki koktajlowe kroję na połówki i przekładam na patelnię.

  5. Gorgonzolę kroję w drobną kostkę i wrzucam na patelnię. Następnie wlewam śmietankę i doprawiam szczyptą soli, pieprzu oraz chilli. Całość duszę do uzyskania gęstego kremu.

  6. Na koniec dodaję ugotowany makaron i mieszam. Przed podaniem posypuję parmezanem.
Makaron ze szpinakiem i pomidorkami przepis
Przepis na makaron ze szpinakiem i pomidorkami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 16

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 × jeden =