Tortellini ze szpinakiem i fetą to rewelacyjne danie, które można przygotować w mgnieniu oka. W naszym domu nazywamy je awaryjnym daniem i przygotowujemy zawsze, kiedy mamy mało czasu na zrobienie obiadu.
Do przygotowania tortellini ze szpinakiem i fetą potrzebujemy dosłownie 15 minut. W czasie gotowania się pierożków możemy przygotować sos szpinakowy. Następnie przełożyć do niego pierożki i całe danie gotowe. Smakuje naprawdę świetnie, przekonajcie się sami!
TORTELLINI ZE SZPINAKIEM I FETĄ – PRZEPIS
Składniki
- 300 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 200 g sera feta
- 1 opakowanie pierożków tortellini
- 1 cebula
- 150 ml słodkiej śmietanki 30%
- garść suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- pieprz
- szczypta chilli
Wykonanie
- Pierożki tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy do zarumienienia.
- Na patelnię przekładamy zamrożony szpinak. Pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do szpinaku. Całość dusimy do momentu odparowania wody.
- Kolejno na patelnię z zawartością przelewamy śmietanę oraz posiekany ser feta. Mieszamy i dusimy przez kilka minut. Pod koniec dodajemy pierożki tortellini i delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz szczyptą chilli. Soli nie potrzebujemy, ponieważ ser feta jest dość słony.