Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Wiśniowa fantazja

Wiśniowa fantazja

Wiśniowa fantazja to wypiek, który nie tylko pięknie wygląda, ale i rewelacyjnie smakuje. Ciasto składa się z kakaowego biszkoptu, przełożonego galaretką z wiśniami i pysznym kremem czekoladowym. Wszystkie warstwy idealnie się ze sobą łączą i tworzą niezapomniany smak. Przepis na ciasto z wiśniami jest bardzo łatwy, dlatego tym bardziej polecam przygotować ten słodki smakołyk na święta lub inne wyjątkowe okazje.

WIŚNIOWA FANTAZJA PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 140 g cukru
  • 30 g kakao
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Warstwa z galaretką

  • 600 ml kompotu z wiśni (kompot + woda)
  • 360 g wiśni z kompotu (waga po odsączeniu)
  • 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym

Krem czekoladowy

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 tabliczka czekolady deserowej (100 g)
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • posypka czekoladowa do dekoracji

Przygotowanie

Biszkopt

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już sztywna, zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka.
  • Przesianą mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesypać do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.
  • Masę przełożyć do blaszki (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Upieczony biszkopt po ostygnięciu podzielić na dwa blaty.

Warstwa z galaretką

  • Wiśnie odcedzić z kompotu. Do kompotu dolać wodę, by łącznie było 600 ml płynu. 
  • Płyn podgrzać w rondelku i rozpuścić w nim galaretki wiśniowe. Odstawić do przestygnięcia.
  • Następnie do kompotu dodać wiśnie i odstawić do lekkiego stężenia.
  • Tężejącą galaretkę z wiśniami wyłożyć na jeden blat biszkopta i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Krem czekoladowy

  • Śmietankę kremówkę podgrzać w rondelku z połamaną w kostkę czekoladę. Podgrzewać do momentu, aż czekolada się rozpuści. Odstawić do przestygnięcia, a następnie wstawić do lodówki do schłodzenia.
  • Schłodzoną śmietankę czekoladową ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.
  • Masę podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na galaretkę i całość przykryć drugim blatem biszkopta. Wyłożyć pozostałą masę. Wierzch ciasta posypać posypką czekoladową.
  • Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Wiśniowa fantazja przepis
ciasto z wiśniami
Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 + pięć =