Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Blaty bezowe

Blaty bezowe

Prosty i sprawdzony przepis na perfekcyjne blaty bezowe. Idealne do tortu bezowego. Przygotowałam je o średnicy 20 cm, lecz możecie ją zwiększyć bądź zmniejszyć. Można je również pokruszyć i wykorzystać do deserów. Można również z otrzymanej masy za pomocą rękawa cukierniczego uformować mini beziki.

Takie blaty bezowe to idealna baza do tortu bezowego. Możecie je przełożyć dowolnym kremem i udekorować owocami. Gwarantuję Wam, że taki tort będzie smakować obłędnie! 

Przygotowując bezę, musicie sztywno trzymać się kilku ważnych zasad, które opisałam Wam poniżej. Wówczas będziecie mieć pewność, że beza wyjdzie perfekcyjna.

BLATY BEZOWE – PRZEPIS

Składniki

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Wykonanie

  • Jajka wyjmujemy z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Najlepiej wyjąć je z lodówki dzień wcześniej. Następnie oddzielamy białka od żółtek. Ważne jest to, by w oddzielonych białkach nie było ani minimum żółtka.
  • Do miski (musi być idealnie sucha) przekładamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno na wysokich obrotach. Ciągle ubijając stopniowo, małymi partiami dodajemy cukier. Pamiętajcie, by kolejną porcję cukru dodać wtedy, gdy ta poprzednia się już rozpuści. Jeśli używacie robota planetarnego, co jakiś czas należy z boków miski zgarnąć szpatułką masę, bo zazwyczaj końcówka do ubijania tam nie sięga. Masa powinna być błyszcząca i gęsta.
  • Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny, mieszamy.
  • Następnie wysypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników.
  • Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia i odrysowujemy na nim dwa okręgi o średnicy 20 cm.
  • Masę bezową dzielimy na dwie części i rozprowadzamy na narysowanych okręgach. Za pomocą trzonka szpatułki zawijamy masę ku środkowi, dzięki czemu beza nie będzie pękać i powstaną na niej ładne zygzaki.
  • Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni z funkcją termoobiegu. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 100 stopni również z termoobiegiem. Pieczemy przez 120 minut. Po upływie czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezy do przestygnięcia i wysuszenia.
Blaty bezowe
Blaty bezowe
Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.