Proste i smaczne przepisy!

Przekąski

Pasztet drobiowy

Najlepszy przepis na domowy pasztet drobiowy z dodatkiem wątróbki i warzyw. Uwielbiany przez dzieciaki jak i osoby dorosłe. Idealnie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa, ale może również posłużyć jako farsz do uszek czy pierogów.

Taki domowy pasztet wbrew pozorom jest bardzo łatwy do zrobienia. Do jego przygotowania warto użyć mięsa ze sprawdzonego źródła, wówczas będziemy mieć gwarancję cudownego smaku. Pasztet ten jest bardzo delikatny, wilgotny i idealnie doprawiony. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was. Zapraszam na przepis.

PASZTET DROBIOWY – PRZEPIS

Składniki

WYWAR

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pęczek świeżej pietruszki

DODATKOWO

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 1 bułka
  • 60 g masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa

Wykonanie

  • Kurczaka umyć i pozbawić skóry. Do garnka wlać 2 litry wody, umieścić mięso i zagotować. Zebrać szumowiny i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. PO upływie czasu dodać marchewkę, cebulę, ziele angielskie, liść laurowy oraz pietruszkę. Całość gotować przez 90 minut. Pod koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  • Bułkę kajzerkę zalać gorącym rosołem, odstawić by zmiękła.
  • Wątróbkę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na rozgrzanej z masłem patelni podsmażyć cebulę oraz wątróbkę. Doprawić solą oraz pieprzem.
  • Ugotowane w rosole mięso odebrać od kości, przepuścić przez maszynkę wraz z wątróbką, cebulką i marchewką.
  • Do zmielonego mięsa dodać kajzerkę, żółtka jaj, całość doprawić solą oraz pieprzem.
  • Białka jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać je do masy mięsnej i delikatnie wymieszać.
  • Masę przełożyć do dwóch foremek (20×10 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 50 minut, grzanie góra-dół.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

3 Comments

  1. Eva says:

    Zapowiada się wspaniale ten pasztet. Mam tylko pytanie, czy w trakcie pieczenia nie zbiera się w foremce dużo soku/wody? Jeśli tak, to czy odlewa się to przed końcem pieczenia i ponownie wstawia foremki do piekarnika?

    1. Nie zauważyłam żeby woda się zbierała podczas pieczenia 🙂

  2. Beata says:

    Pasztet rewelacja, znika bardzo szybko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

10 − 9 =