Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto śnieżne kule

Ciasto śnieżne kule

Ciasto śnieżne kule to ciekawy wypiek, który nie tylko pięknie wygląda, ale i wyśmienicie smakuje. Idealnie sprawdzi się na święta i z pewnością oczaruje gości i rodzinę. Przepis na ciasto śnieżne kule jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, dlatego gwarantuję, że postępując zgodnie z instrukcjami, macie pewność, że ciasto się uda i będzie przepyszne.

CIASTO ŚNIEŻNE KULE PRZEPIS

Składniki

  • 5 jajek
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g białej czekolady
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo

  • 400 g draży śmietankowych
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już puszysta, zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka, jedno po drugim.

2. Do masy jajecznej wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.

3. Ciasto przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 20×30 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut.

4. Upieczony biszkopt odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.

5. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z mascarpone.

6. Wiórki kokosowe zmielić w młynku do kawy, czekoladę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Składniki dodać do kremu i całość delikatnie wymieszać tylko do połączenia.

7. Blat biszkopta posmarować sokiem z cytryny i wyłożyć połowę przygotowanego kremu. Całość przykryć drugim blatem, ponownie posmarować sokiem z cytryny i wyłożyć pozostałą część masy. Wierzch ciasta posypać drażami.

8. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.

Ciasto śnieżne kule przepis
Przepis na ciasto śnieżne kule
Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *