Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Wilgotny i szybki do zrobienia piernik przełożony powidłami śliwkowymi i polany polewą czekoladową. Wypiek idealny na święta.

Przepis na piernik przekładany powidłami śliwkowymi jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Piernik po upieczeniu pięknie pachnie, a powidła śliwkowe nadają mu wilgotności, charakteru i pysznego smaku. Piernik można upiec tuż przed świętami.

PIERNIK PRZEKŁADANY POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 400 ml kefiru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa

  • 70 ml śmietanki kremówki
  • 20 g masła
  • 20 g kakao
  • 20 g cukru
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo

  • 1 słoiczek powideł śliwkowych

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, kakao, cukier i przyprawę do piernika. Mieszamy.

2. Następnie wbijamy jajko i dodajemy miód, kefir oraz olej. Wszystko ponownie mieszamy do połączenia składników.

3. Masę przelewamy do keksówki o wymiarach 12×25 cm wyścielonej papierem do pieczenia.

4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.

5. Po upieczeniu przestygnięty piernik przecinamy na 3 blaty i przekładamy powidłami śliwkowymi.

6. Polewa: żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, pozostałe składniki podgrzewamy w kąpieli wodnej. Kiedy składniki już nam się połączą, dodajemy żelatynę i całość dokładnie mieszamy.

7. Gotową polewę wykładamy na piernik.

Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziesięć + dziesięć =