Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto śnieżne kule

Ciasto śnieżne kule

Ciasto śnieżne kule to ciekawy wypiek, który nie tylko pięknie wygląda, ale i wyśmienicie smakuje. Idealnie sprawdzi się na święta i z pewnością oczaruje gości i rodzinę. Przepis na ciasto śnieżne kule jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, dlatego gwarantuję, że postępując zgodnie z instrukcjami, macie pewność, że ciasto się uda i będzie przepyszne.

CIASTO ŚNIEŻNE KULE PRZEPIS

Składniki

  • 5 jajek
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g białej czekolady
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo

  • 400 g draży śmietankowych
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już puszysta, zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka, jedno po drugim.

2. Do masy jajecznej wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.

3. Ciasto przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 20×30 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut.

4. Upieczony biszkopt odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.

5. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z mascarpone.

6. Wiórki kokosowe zmielić w młynku do kawy, czekoladę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Składniki dodać do kremu i całość delikatnie wymieszać tylko do połączenia.

7. Blat biszkopta posmarować sokiem z cytryny i wyłożyć połowę przygotowanego kremu. Całość przykryć drugim blatem, ponownie posmarować sokiem z cytryny i wyłożyć pozostałą część masy. Wierzch ciasta posypać drażami.

8. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.

Ciasto śnieżne kule przepis
Przepis na ciasto śnieżne kule

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 × 2 =