Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Czeska wiśnia na herbatnikach

Czeska wiśnia na herbatnikach

Pyszny przepis na ciasto czeska wiśnia na herbatnikach. Z dodatkiem pachnących wiśni i delikatnej masy na bazie śmietanki kremówki i galaretki cytrynowej. Idealne dla miłośników szybkich wypieków.

Ciasto czeska wiśnia na herbatnikach nie wymaga pieczenia, co jest jego ogromną zaletą. Wystarczy przygotować spód herbatnikowy, następnie wyłożyć na niego masę śmietankową a kolejno galaretkę z wiśniami. Nic trudnego, a smak obłędny! Skosztujcie sami, zapraszam na przepis.

CZESKA WIŚNIA NA HERBATNIKACH – PRZEPIS

Składniki

  • 2 galaretki cytrynowe 
  • 500 ml wrzątku
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 duży słoik drylowanych wiśni (ok. 680 g)
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 łyżki cukru
  • ok. 120 g herbatników kakaowych 

Wykonanie

  • Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. 
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem za pomocą miksera na puszystą masę. Pod koniec cienkim strumieniem wlewamy galaretkę, mieszamy do połączenia składników. Gotową masę odstawiamy na kilka minut do lodówki, by zaczęła tężeć.
  • Blaszkę o wymiarach 22×28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki kakaowe.  
  • Masę wykładamy na herbatniki. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 
  • Na sitku odcedzamy kompot z wiśni. Do kompotu dolewamy wodę, tak by łączenie uzyskać 800 ml płynu. Kompot przelewamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Zdejmujemy z palnika, dodajemy galaretki wiśniowe, mieszamy do rozpuszczania i odstawiamy do przestygnięcia. 
  • Do przestygniętej galaretki wiśniowej dodajemy wiśnie, całość odstawiamy do lekkiego stężenia. 
  • Tężejącą galaretkę z wiśniami wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 
Czeska wiśnia na herbatnikach
Czeska wiśnia na herbatnikach
Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *