Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Czeska wiśnia na herbatnikach

Czeska wiśnia na herbatnikach

Pyszny przepis na ciasto czeska wiśnia na herbatnikach. Z dodatkiem pachnących wiśni i delikatnej masy na bazie śmietanki kremówki i galaretki cytrynowej. Idealne dla miłośników szybkich wypieków.

Ciasto czeska wiśnia na herbatnikach nie wymaga pieczenia, co jest jego ogromną zaletą. Wystarczy przygotować spód herbatnikowy, następnie wyłożyć na niego masę śmietankową a kolejno galaretkę z wiśniami. Nic trudnego, a smak obłędny! Skosztujcie sami, zapraszam na przepis.

CZESKA WIŚNIA NA HERBATNIKACH – PRZEPIS

Składniki

  • 2 galaretki cytrynowe 
  • 500 ml wrzątku
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 duży słoik drylowanych wiśni (ok. 680 g)
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 łyżki cukru
  • ok. 120 g herbatników kakaowych 

Wykonanie

  • Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. 
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem za pomocą miksera na puszystą masę. Pod koniec cienkim strumieniem wlewamy galaretkę, mieszamy do połączenia składników. Gotową masę odstawiamy na kilka minut do lodówki, by zaczęła tężeć.
  • Blaszkę o wymiarach 22×28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki kakaowe.  
  • Masę wykładamy na herbatniki. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 
  • Na sitku odcedzamy kompot z wiśni. Do kompotu dolewamy wodę, tak by łączenie uzyskać 800 ml płynu. Kompot przelewamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Zdejmujemy z palnika, dodajemy galaretki wiśniowe, mieszamy do rozpuszczania i odstawiamy do przestygnięcia. 
  • Do przestygniętej galaretki wiśniowej dodajemy wiśnie, całość odstawiamy do lekkiego stężenia. 
  • Tężejącą galaretkę z wiśniami wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 
Czeska wiśnia na herbatnikach przepis
Czeska wiśnia na herbatnikach

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 13

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

15 + 16 =