Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z malinami i kruszonką. Kwaskowate owoce w połączeniu ze słodkim ciastem idealnie się komponuje i obłędnie smakuje!
Przepis na ciasto z malinami i kruszonką jest bardzo łatwy i nie wymaga skomplikowanych składników. Ciasto doskonale sprawdzi się gdy najdzie nas ochota na słodkie, lub gdy spodziewamy się gości i chcemy poczęstować ich czymś smacznym do kawy. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i wypróbowania.
SZYBKIE CIASTO Z MALINAMI PRZEPIS
Przygotowanie: 20 min. | Czas pieczenia: 40-50 min. | Liczba porcji: keksówka 30×11 cm
Składniki
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 3 większe jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 200 g malin
Kruszonka
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 80 g mąki pszennej
Przygotowanie
1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i całość miksujemy na puszystą masę.
2. Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia i roztopione masło. Mieszamy do połączenia przy użyciu drewnianej łyżki.
3. Przygotowaną masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Wierzch posypujemy malinami lub innymi owocami.
5. Składniki na kruszonkę rozcieramy palcami, aż powstaną drobne grudki.
6. Kruszonką posypujemy ciasto.
7. Keksówkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 40-50 minut do zrumienienia kruszonki.