Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski to aromatyczny i sycący gulasz wieprzowy z dodatkiem marchewki, papryki i podsmażonych pieczarek. Wyśmienicie smakuje podany ze świeżym pieczywem, kaszą, ryżem, lub plackami ziemniaczanymi.

Przepis na gulasz węgierski jest prosty i szybki. Składa się z zaledwie kilku produktów, ale smakuje wybornie. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad dla całej rodziny, to gulasz węgierski podany z plackami ziemniaczanymi i surówką sprawdzi się idealnie.

GULASZ WĘGIERSKI – PRZEPIS

Składniki

  • szynka wieprzowa – 0,5 kg
  • pieczarki – 300 g
  • papryka czerwona – 1 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • marchewka – 1 szt.
  • papryka słodka w proszku – 1 łyżeczka
  • ziele angielskie – 2 ziarna
  • liść laurowy – 1 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • woda – 1 szkl.
  • sos sojowy – 1 łyżka
  • mąka pszenna – 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką.

2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie oleju.

3. Podczas smażenia cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

4. Następnie wyłożyć na patelnię mięso i całość smażyć, aż mięso przestanie być surowe.

5. Kolejno wyłożyć pokrojone w plasterki pieczarki.

6. Kiedy pieczarki zmniejszą swoją objętość, na patelnię przełożyć pokrojoną w kosteczkę paprykę, marchewkę, sos sojowy oraz koncentrat pomidorowy.

7. W kolejnym kroku dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz wlać szklankę wody.

8. Całość dusić razem na małym ogniu przez 1 godzinę.

9. Po upływie czasu w 100 ml wody rozpuścić łyżkę mąki i dolać do gotującego się gulaszu. Gotować jeszcze przez chwile do momentu zgęstnienia sosu, cały czas mieszając.

10. Gotowy gulasz węgierski podawać z ulubionymi dodatkami.


Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.