Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Idealne pierogi ruskie

idealne pierogi ruskie

Prosty a zarazem sprawdzony przepis na pyszne pierogi ruskie, gdzie ciasto jest mięciutkie, a farsz rozpływa się w ustach!

Pierogi ruskie są idealnym pomysłem na smaczny obiad dla calej rodziny. I chociaż jest przy nich trochę pracy, to warto przygotować je raz na jakiś czas, ponieważ smak rekompensuje czas spędzony na ich lepieniu.

IDEALNE PIEROGI RUSKIE – PRZEPIS

Z przepisu wychodzi ok. 60 pierogów.

Składniki

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 300 g sera twarogowego półtłustego
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Farsz na pierogi:

  • Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu rozgnieść ziemniaki tłuczkiem i odstawić do przestygnięcia.
  • Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle.
  • Do wystygniętych ziemniaków dodać ser twarogowy, cebulkę, sól oraz pieprz. Wymieszać do połączenia składników.

Ciasto na pierogi:

  • Na stolnicę lub do miski przesiać mąkę, dodać sól oraz olej.
  • Wlać wodę i wymieszać, a następnie zacząć wyrabiać ciasto do momentu aż będzie całkowicie gładkie, miękkie i puszyste.
  • Z zagniecionego ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut.
  • Po upływie czasu ciasto podzielić na mniejsze kawałki i rozwałkować na stolicy pokruszonej mąką na grubość ok. 1-2 mm.
  • Przy pomocy szklanki wycinać okrągłe placuszki.

Wykonanie:

  • Na każdy wycięty kawałek ciasta nałożyć farsz i dokładnie zlepić krańce ciasta.
  • Przygotowane pierogi wrzucać partiami do garnka z gotującą się wodą z dodatkiem soli.
  • Pierogi gotować około 2-3 minuty – licząc czas po wypłynięciu ich na powierzchnię wody.
  • Gotowe pierogi podawać z podsmażoną cebulką i roztopionym masełkiem.
Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *