Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto malinowa rozkosz

Ciasto malinowa rozkosz

Malinowa rozkosz to pyszne ciasto z malinami, które doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje, jak i na co dzień do popołudniowej kawy czy herbaty. Ciasto pięknie wygląda na stole i jeszcze lepiej smakuje. Jest łatwe w wykonaniu i nie potrzeba do niego wielu składników. Jeśli szukacie pomysłu na smaczny deser z malinami, ciasto malinowa rozkosz z pewnością przypadnie wam do gustu.

CIASTO MALINOWA ROZKOSZ PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 50 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • szczypta soli

Warstwa czekoladowa

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Warstwa śmietankowa

  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Dodatkowo

  • 250 g malin
  • 50 g czekolady białej
  • 50 czekolady mlecznej

Przygotowanie

  • Warstwa czekoladowa: W rondelku podgrzej śmietankę. Następnie dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia. Masę odstaw do przestygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
  • Biszkopt: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodawaj cukier. Pod koniec zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka, jedno po drugim.
  • Mąkę wymieszaj z kakao i przesyp do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszaj do połączenia przy użyciu drewnianej łyżki lub szpatułki.
  • Ciasto przełóż do formy o wymiarach 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 25 minut, do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu biszkopt pozostaw do przestygnięcia.
  • Masę czekoladową wyjmij z lodówki i przelej do misy miksera. Dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem i ubij na puszystą masę. Krem wyłóż na przestygnięty biszkopt, na kremie poukładaj maliny.
  • Warstwa śmietankowa: Śmietankę ubij na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu. Krem wyłóż na maliny.
  • Czekoladę mleczną oraz białą zetrzyj na tatce. Posyp wierzch ciasta.
  • Gotowe ciasto wstaw do lodówki najlepiej całą noc do całkowitego stężenia.
Ciasto malinowa rozkosz przepis
ciasto czekoladowe z malinami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 + czternaście =