Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery Przekąski

Zawijaki makowe z ciasta francuskiego

Zawijaki makowe z ciasta francuskiego

Zawijaki makowe to super pomysł na błyskawiczne przekąski z dodatkiem maku. Stanowią nie tylko fajną, słodką przekąskę, ale równie świetną dekorację świątecznego stołu.

Zawijaki makowe z ciasta francuskiego są bardzo szybkie i przede wszystkim łatwe do zrobienia. Można je przygotować w mgnieniu oka, ale uwaga tak samo szybki znikają z talerza.

ZAWIJAKI MAKOWE Z CIASTA FRANCUSKIEGO – PRZEPIS

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 250 g masy makowej
  • 1 żółtko do posmarowania

Wykonanie

  • Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, na połowie ciasta rozprowadzamy masę makową, następnie przykrywamy ją nieposmarowaną częścią ciasta.
  • Ciasto kroimy na paski, o szerokości około 2 cm. Każdy pasek chwytamy z dwóch stron i zwijamy w spirale.
  • Gotowe zawijaki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut.
Zawijaki makowe z ciasta francuskiego

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

17 − dziewięć =