Przepis na pyszne i pachnące placki ze śliwkami, które zrobisz bez drożdży i bez użycia miksera! Super opcja na śniadanie lub kolację dla całej rodziny. Placuszki wychodzą mięciutkie i puszyste. Z talerzy znikają w mgnieniu oka! Jeśli nie macie pod ręką śliwek, możecie wykorzystać inne owoce. Zapraszam na przepis!
PLACUSZKI ZE ŚLIWKAMI PRZEPIS
Czas przygotowania: 30 minut | Liczba porcji: ok. 15 placuszków
Składniki
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru
- 10 śliwek
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Mieszamy sypkie składniki za pomocą rózgi kuchennej.
2. Następnie wbijamy jajka i dodajemy jogurt naturalny. Całość ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
3. Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i kroimy w plasterki.
4. Patelnię dobrze rozgrzewamy i smarujemy cienko olejem.
5. Przy pomocy dużej łyżki nakładamy porcje ciasta na patelnię. Od razu po nałożeniu placków na każdej sztuce rozkładamy po 3-4 plasterki śliwek.
6. Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z obu stron na rumiano.
7. Po usmażeniu wszystkich placuszków posypujemy je cukrem pudrem.
Świetnie wyglądają, zrobię jutro dzieciom na śniadanie z okazji zakończenia wakacji 🙂