Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Błyskawiczna szarlotka bez pieczenia

Błyskawiczna szarlotka bez pieczenia

Szarlotka bez pieczenia to świetna opcja dla osób, które mają ochotę na ciasto z jabłkami, ale nie chcą włączać piekarnika. Nasza szarlotka bez pieczenia składa się z podłużnych biszkoptów przełożonych musem jabłkowym i bitą śmietaną. Wierzch zdobią pokruszone herbatniki maślane imitujące kruszonkę. Całość pięknie prezentuje się na stole i wybornie smakuje. Szarlotka bez pieczenia jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie zawiera skomplikowanych składników. Wszystkie produkty być może macie nawet w domu! Polecam wypróbować.

BŁYSKAWICZNA SZARLOTKA BEZ PIECZENIA PRZEPIS

Składniki

  • 20 biszkoptów podłużnych
  • 150 g herbatników
  • 2 opakowania galaretek brzoskwiniowych
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 kg jabłek
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż na patelnię, wlej 200 ml wody i duś pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie dodaj cynamon i wymieszaj.

  2. Gdy jabłka będą już miękkie, dodaj galaretki (proszek) i wymieszaj. Całość odstaw do lekkiego stężenia.

  3. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyściel papierem do pieczenia. Na dnie ułóż podłużne biszkopty.

  4. Na biszkopty wyłóż mus jabłkowy.

  5. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru wymieszanego ze śmietan-fixem. Krem wyłóż na mus jabłkowy.

  6. Herbatniki pokrusz i posyp nimi ciasto.

  7. Ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Błyskawiczna szarlotka bez pieczenia przepis
szarlotka bez pieczenia

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 63

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście − 3 =