Chleb jogurtowy to prawdziwa gratka dla wszystkich, którzy uwielbiają domowe pieczywo. Dodatek jogurtu zapewnia niezwykły smak oraz sprawia, że chlebek zachowuje świeżość nawet kilka dni po upieczeniu. Robienie kanapek z tego pieczywa to czysta przyjemność!
To, co wyróżnia ten przepis, to jego prostota. W zaledwie kilku krokach i przy użyciu prostych i niedrogich składników można upiec pyszny domowy chleb, który smakiem nie odbiega od tych z najlepszych piekarni. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na chleb z dodatkiem jogurtu i zapewniam, że już więcej nie sięgniecie po pieczywo z marketu.
CHLEB JOGURTOWY PRZEPIS
Składniki
- 600 g mąki pszennej (typ 750)
- 150 ml wody
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)
- 2 łyżki oleju
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
Dodatkowo
- 1 łyżka maku
- 1 jajko
Przygotowanie
- Mąkę łączymy z suchymi drożdżami oraz solą.
- Następnie dodajemy wodę, jogurt naturalny i olej. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, chwile jeszcze wyrabiamy i formujemy bochenek. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i nacinamy nożem.
- Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
- Naczynie z chlebem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni i pieczemy przez 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 45 minut.
- Upieczony chleb studzimy na kratce.