Proste i smaczne przepisy!

Wypieki

Chleb jogurtowy

Chleb jogurtowy

Chleb jogurtowy to prawdziwa gratka dla wszystkich, którzy uwielbiają domowe pieczywo. Dodatek jogurtu zapewnia niezwykły smak oraz sprawia, że chlebek zachowuje świeżość nawet kilka dni po upieczeniu. Robienie kanapek z tego pieczywa to czysta przyjemność!

To, co wyróżnia ten przepis, to jego prostota. W zaledwie kilku krokach i przy użyciu prostych i niedrogich składników można upiec pyszny domowy chleb, który smakiem nie odbiega od tych z najlepszych piekarni. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na chleb z dodatkiem jogurtu i zapewniam, że już więcej nie sięgniecie po pieczywo z marketu.

CHLEB JOGURTOWY PRZEPIS

Składniki

  • 600 g mąki pszennej (typ 750)
  • 150 ml wody
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant

Dodatkowo

  • 1 łyżka maku
  • 1 jajko

Przygotowanie

  1. Mąkę łączymy z suchymi drożdżami oraz solą.

  2. Następnie dodajemy wodę, jogurt naturalny i olej. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym.

  3. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

  4. Po tym czasie ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, chwile jeszcze wyrabiamy i formujemy bochenek. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i nacinamy nożem.

  5. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.

  6. Naczynie z chlebem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni i pieczemy przez 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 45 minut.

  7. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Chleb jogurtowy przepis
Przepis na chleb jogurtowy

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 319

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

pięć × 5 =