Proste i smaczne przepisy!

Wypieki

Tarta z mascarpone i borówkami

Tarta z mascarpone i borówkami

Przepis na najprostszą i najlepszą sezonową tartę z owocami. Ja wykorzystałam borówkę amerykańską, ale możecie użyć także innych owoców. Delikatne kruche ciasto, przepyszny krem na bazie śmietanki i serka mascarpone oraz świeże owoce to idealna propozycja na małe co nieco do popołudniowej kawy czy herbaty. Zapraszam do wypróbowania!

TARTA Z MASCARPONE I BORÓWKAMI PRZEPIS

Składniki

Kruche ciasto:

  • 100 g schłodzonego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • borówki

Przygotowanie

1. Składniki na kruche ciasto połączyć ze sobą i zagnieść ciasto. Następnie z ciasta ulepić kulkę i włożyć na 30 minut do lodówki.

2. Po upływie czasu ciasto rozwałkować i przełożyć do formy. Dno ciasta ponakłuwać widelcem na całej powierzchni.

3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 25 minut. Po upieczeniu spód do tarty pozostawić do całkowitego przestygnięcia.

4. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i zmiksować na najmniejszych obrotach do połączenia.

5. Na przestygnięty spód wyłożyć krem i wyrównać. Na wierzchu ułożyć borówki.

Tarta z mascarpone i borówkami przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwanaście − 7 =