Proste i smaczne przepisy!

Wypieki

Aromatyczny piernik z delikatną pianką

Aromatyczny piernik z delikatną pianką to wypiek, który doskonale sprawdzi się na święta. Ciasto nie jest skomplikowane ani pracochłonne, a prezentuje się ładnie na talerzu i smakuje wyśmienicie. Piernik z pianką jest bardzo puszysty, wilgotny i długo utrzymujące świeżość. Każdemu wyjdzie i każdemu będzie smakować.

PIERNIK Z PIANKĄ PRZEPIS

Składniki

Piernik

  • 260 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g kwaśniej śmietany 18%
  • 200 g płynnego miodu
  • 100 g cukru
  • 120 g masła
  • 4 jajka
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Pianka

  • 270 ml śmietanki kremówki
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 galaretka cytrynowa

Polewa

  • 30 g masła
  • 60 ml śmietanki kremówki
  • 20 g cukru
  • 20 g kakao
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo

  • ok. 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych

Przygotowanie

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać żółtka. Kolejno powoli dodawać miód i śmietankę.

2. Mąkę wymieszać z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Suche składniki przesypać do masy jajecznej i zmiksować.

3. Białka jajek ubić z dodatkiem szczypty soli na puszystą pianę. Przełożyć do masy jajecznej i delikatnie całość wymieszać drewnianą łyżką.

4. Tak przygotowaną masę przełożyć do blaszki (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 60 minut, do tzw. suchego patyczka.

5. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.

6. Śmietankę kremówkę ubić na puszystą pianę. Pod koniec ubijania wlać przestygniętą galaretkę. Gotową masę wstawić do lodówki, by zaczęła lekko tężeć.

7. Przestygnięty piernik posmarować dżemem i wyłożyć masę. Całość wstawić do lodówki i w tym czasie przygotować polewę.

8. Śmietankę, masło, cukier i kakao przełożyć do rondelka i podgrzać. Mieszać do połączenia składników.

9. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i dodać do rondelka. Wymieszać.

10. Tak przygotowaną polewą polać ciasto i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.

Piernik z pianką przepis
szybki piernik

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 − sześć =