
Babka cytrynowa to idealne ciasto na święta i nie tylko. Jest lekka, puszysta i wilgotna, a jej intensywny, cytrynowy aromat sprawia, że każdy kęs to orzeźwiająca przyjemność. Ciasto można udekorować cukrem pudrem, lukrem lub plasterkami cytryny, które dodadzą mu jeszcze więcej uroku.
Jeśli szukasz prostego, ale efektownego ciasta, które na długo zapadnie w pamięć, babka cytrynowa będzie idealnym wyborem.
EKSPRESOWA BABKA CYTRYNOWA PRZEPIS
Składniki
- 180 g mąki pszennej
- 150 g drobnego cukru
- 4 jajka (temperatura pokojowa)
- 2 opakowania kisielu cytrynowego
- 130 g masła
- sok i skórka starta z 1 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia.
- Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i proszkami kisielowymi.
- Zmniejszamy obroty miksera i do masy jajecznej stopniowo dodajemy suche składniki.
- Następnie dodajemy sok oraz startą skórkę z cytryny. Na koniec wlewamy przestygnięte, płynne masło.
- Foremkę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu i ostygnięciu babkę posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.

