Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ekspresowa babka cytrynowa

Ekspresowa babka cytrynowa

Babka cytrynowa to idealne ciasto na święta i nie tylko. Jest lekka, puszysta i wilgotna, a jej intensywny, cytrynowy aromat sprawia, że każdy kęs to orzeźwiająca przyjemność. Ciasto można udekorować cukrem pudrem, lukrem lub plasterkami cytryny, które dodadzą mu jeszcze więcej uroku.

Jeśli szukasz prostego, ale efektownego ciasta, które na długo zapadnie w pamięć, babka cytrynowa będzie idealnym wyborem.

EKSPRESOWA BABKA CYTRYNOWA PRZEPIS

Składniki

  • 180 g mąki pszennej
  • 150 g drobnego cukru
  • 4 jajka (temperatura pokojowa)
  • 2 opakowania kisielu cytrynowego
  • 130 g masła
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia.

  2. Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę.

  3. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i proszkami kisielowymi.

  4. Zmniejszamy obroty miksera i do masy jajecznej stopniowo dodajemy suche składniki.

  5. Następnie dodajemy sok oraz startą skórkę z cytryny. Na koniec wlewamy przestygnięte, płynne masło.

  6. Foremkę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto.

  7. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut, do suchego patyczka.

  8. Po upieczeniu i ostygnięciu babkę posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.
Ekspresowa babka cytrynowa przepis
Babka cytrynowa

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 989

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzynaście + 10 =